Deel 5: Hoe weet je of je Mind Body Syndroom hebt?

Dit is een cruciale vraag, want jouw pijn kan uiteraard ook komen door een nog niet geconstateerde ziekte. Ga met pijnklachten dus eerst naar een arts, om je ervan te verzekeren dat er medisch niets ernstigs of urgents aan de hand is.

Het is heel gebruikelijk dat MBS-symptomen in de kindertijd of adolescentie beginnen. Veel mensen krijgen hoofdpijn, buikpijn, duizeligheid, vermoeidheid, angst of andere symptomen terwijl ze jong zijn. Later in hun leven krijgen ze rug- of nekpijn, migraine, fibromyalgie, het prikkelbaredarmsyndroom, huidproblemen of andere aandoeningen.

MBS kan ook opeens toeslaan bij het tillen, bij een verkeerde beweging tijdens het sporten of door een verwonding. Je ervaart dan logischerwijs eerst acute pijn. Normaal herstelt je lichaam daar binnen een redelijke termijn weer van. Maar als de pijn langer aanhoudt, is de kans groot dat het MBS-proces in gang is gezet. Ga eens bij jezelf na of er in diezelfde periode een situatie is geweest die stressvol was. Dit kan voor jou de trigger zijn geweest.

MBS kent vele vormen. Een paar voorbeelden van symptomen en aandoeningen die mogelijk veroorzaakt worden door MBS: hernia, migraine, fibromyalgie, RSI, frozen shoulder, pijn in heup- knie- voet- enkel- been- arm- nek- rug- etc., tinnitus, vermoeidheid, whiplash en veel andere onverklaarbare pijnproblemen.
BELANGRIJK: deze klachten kunnen ook een aanwijzing zijn voor een ernstige fysieke aandoening. Raadpleeg daarom altijd je arts.

Vaak hebben mensen met MBS op meerdere plekken pijn, zeker bij spierklachten. Stel, je hebt pijn in je onderrug, dan kunnen bepaalde punten in de schouder ook gevoelig zijn.

Dit was het laatste deel in de 5-delige reeks. 

Begin met chatten
Heb je een vraag?
Hallo, kan ik je ergens mee helpen?